Solidna rada dla każdego, kto chce zrobić lepszą kawę
Czy kiedykolwiek idziesz do czyjegoś domu lub do kawiarni i zastanawiasz się, dlaczego kawa, którą parzysz w domu, nigdy nie smakuje tak dobrze? Cóż, po prostu możesz nie być tak doświadczony w kawie jak inni.
To się wkrótce zmieni; w tym artykule znajdziesz wskazówki, jak zrobić idealny dzbanek kawy.Aby zrobić dobrą kawę, zawsze zaczynaj od świeżych ziaren. Powinny wyglądać trochę tłusto i powinny być silne. Staraj się unikać bardzo suchej fasoli, fasoli ze sklepu spożywczego i fasoli, która była wystawiona na działanie powietrza przez długi czas. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne palenie fasoli lub kupowanie ich w lokalnej palarni.Parzenie własnej kawy w domu może dać ogromne oszczędności w porównaniu z kosztami codziennego chodzenia do kawiarni. Zainwestuj w dobry kubek podróżny, który nie rozleje się, abyś nie żałował swojej decyzji. Użyj drogiej kawy jako sposobu na zafundowanie sobie, gdy osiągniesz jeden ze swoich celów.Jeśli lubisz zmielić własną kawę, spróbuj dodać kilka orzechów do młynka razem z ziarnami. Wiele osób cieszy się ciekawym smakiem orzechów, które zapewniają filiżanka kawy. Kilka świetnych orzechów do spróbowania to: migdały, orzechy laskowe i orzechy makadamia. Możesz nawet eksperymentować z orzechowymi kombinacjami!Dla osób, które naprawdę lubią filiżankę wspaniałej kawy, nigdy nie wyjmuj ziaren ani nie mielij ich z zamrażarki do gorącej wody.
Przed zaparzeniem trzymaj fasolę w temperaturze pokojowej.
Jeśli masz dużo, zamroź trochę i utrzymuj wystarczającą ilość w temperaturze pokojowej przez tydzień.Jeśli zamówisz kawę w restauracji lub restauracji, nie pij jej od razu, ponieważ należy pozostawić ją na co najmniej pięć minut. Kiedy zauważysz, że para znacznie opada, oznacza to, że Twoja kawa nieco ostygła, ponieważ nie ryzykujesz zranienia, pijąc ją w tym czasie.Aby uzyskać najmocniejszą filiżankę kawy, zmiel ziarna bezpośrednio przed ich zaparzeniem. Podczas gdy mielenie jest zabawne i wypełnia Twoją kuchnię kuszącym aromatem świeżej kawy, natychmiast uwalnia smak Twoich ziaren, ograniczając ich trwałość. Aby za każdym razem uzyskać najświeższy napar, zainwestuj w ekspres do kawy, który zarówno mieli, jak i parzy.Nigdy nie pij kawy na osiem godzin przed pójściem spać. Okres półtrwania kofeiny może wynosić od 30 minut do 8 godzin, więc jest to jedyny pewny sposób na usunięcie jej z organizmu, gdy nadejdzie czas na odpoczynek. W przeciwnym razie następnego dnia będziesz potrzebować jeszcze więcej kofeiny. Nawyk picia kawy może być trochę zdrowy, ale uzależnienie od kofeiny to zła wiadomość.Kawa zaczyna tracić smak około sześciu godzin po początkowym paleniu. Dlatego powinieneś zrobić wszystko, co w Twojej mocy, aby kawa nie dostawała dużo powietrza. Kiedy przechowujesz kawę, używaj hermetycznego pojemnika, aby utrzymać jakość każdej filiżanki na wysokim poziomie.Aby ograniczyć kwaśną kawę, wyciągnij solniczkę. Podczas parzenia możesz dodać szczyptę soli do fusów, aby ograniczyć kwasowość naparu. Uważaj, aby nie przesadzić. Za dużo soli oczywiście zmieni ogólny smak naparu.Jak wspomniano na początku tego utworu, prawdopodobnie zastanawiałeś się, dlaczego twoja kawa nie smakuje tak dobrze, jak inne. Jednak teraz, gdy przeczytałeś powyższy artykuł, już nigdy nie będziesz musiał się zastanawiać. Skorzystaj z powyższych porad, aby od teraz zrobić idealną kawę.